Södra Island
Södra och sydvästra Island visar upp ett variationsrikt landskap. Här hittar du allt från bördiga jordbruksbygder, glaciärer och lavafält.
Halvön Reykjanes, Islands sydvästra spets, karaktäriseras av spåren från förkastningen mellan de eurasiska och amerikanska kontinentalplattorna. När kontinentalplattorna långsamt rör sig från varandra, uppstår det sprickor i jordskorpan där lavamassor från jordens inre tränger upp till ytan. Reykaneshalvön präglats av dessa fascinerande lavafält.
På Reykjanes finns geotermiska områden av vilka två (Svartsengi og Hengilssvæði) numera har förvandlats till elektriska kraftverksanläggningar. Gjáin, informationscentret där man kan tyda den geologiska historien, ligger i Svartsengi. På halvön ligger också det världsberömda geotermiska badet Blå Lagunen där du badar i ett mineralrikt och varmt vatten från Islands underjord. Sedan urminnes tider har bygden på Reykjanes kretsat runt stranden och överlevnad har varit beroende av fisket. Med ändrade arbetsvanor har bebyggelsen blivit allt tätare, men folk har inte glömt havets givmildhet
Även i Thingvellir märks spåren av när de två kontinentalplattorna sakta glider isär. Här är förkastningen mycket tydlig och går som ett stråk genom landskapet. Thingvaller är också en Islands mest berömda och fascinerande platser. Hit kallades islänningar till lagstiftande församling år 930. Församlingen sammankallades fram till år 1798, det vill säga under nästan 9 århundraden. Här utspelade sig också många av de isländska sagorna. Området blev nationalpark i början på 1900-talet och är sedan 2004 med på UNESCOs lista med världens mest unika naturpärlor. En annan historisk plats på detta område är Skálholt, kyrkans och den kristna trons huvudsäte på Island från mitten av 1000-talet fram till runt år 1800.
Ju längre österut man kommer, blir landet lägre och plattare, men även bördigare. Historien ekar från alla håll. Här finns bl.a. skådeplatsen för Njáls saga, en av dom mest berömda islandssagorna. Denna återberättas på historiecentret i Hvolsvöllur. Fler museer och organiserade turer påminner om historien och sagorna, bland dessa finns Skógar vid Eyjafjöll där ett av landets mest intressanta bygdegårdsmuseum finns.
Det är inte bara historien som lockar och drar, hela området är fullt av unika och speciella naturpärlor. Överallt rasar spektakulära vattenfall och forsar, den mäktigaste av dessa är Gullfoss. Geotermisk värme finns vida, och runt dom främsta källområden har små samhällen fått sitt fäste, där exotiska frukter och växter odlas med hjälp av värmen från jorden. Det mest berömda av dessa geotermiska områden är Geysirområdet, med en av världens mest kända gejsrar, Geysir. Geysir har gett namn till gejsrar världen över.
Något längre österut på Sydlandet finns Islands två mest aktiva vulkaner. Hekla, som har fått utbrott ca 20 gånger sen bosättningen, är en av Islands mest berömda vulkaner. Katla i Myrdalsjökul ligger något längre österut, men följer Hekla tätt efter i antal utbrott. Nu väntar geologer ivrigt efter nästa utbrott, då det har gått en ovanligt lång tid sen sist.
I samband med denna unika natur har det uppkommit en hel del attraktioner, bl.a. ridturer, forsränning och glaciärturer.
Utanför kusten ligger Västmannaöarna, med sin spektakulära natur, aktiva fågelliv och rika historia. Det är endast 30 år sedan västmannaöbor fick evakuera Hemön då det var ett stort vulkanutbrott. Dom återvände dock snarast då utbrottet var över, och nu ges turister möjlighet att beskåda resultatet av denna naturkatastrof.